Gekookt ei

Satan heeft weer wat nieuws. Hij verkoopt nu ook gekookte eieren in de supermarkt. Gepeld en al, per twee in een doosje van plastic. Het Kwaad kent geen grenzen. Echt waar, je gaat naar de hel als je zo’n ei koopt. Je wordt wedergeboren als vegetarische hond. Een onmens ben je, nog te vadsig om zelf een ei te koken en te pellen. Hoe is het mogelijk. Waar gaat het met de wereld heen.

Gelukkig bestaan er nog verontwaardigde mensen. Ze maken in de Carrefour een foto van het gekookte ei en flitsen het op Facebook. Taiwanese hightech doet de rest, met silicium, kobalt, titanium, goud en god-weet-wat. De hele tabel van Mendeljev wordt erdoor gejaagd. Het ei schiet langs routers en nameservers, heen en weer, onder de oceaan door. Het gaat sneller vooruit dan de weg door een cloaca naar een mensenkeel.

Eieren eten is zo lelijk! Gekookte eieren kopen is nog erger. Daar komen de duimpjes al. Online is iedereen het erover eens: een gekookt ei uit de supermarkt is onfatsoenlijk. Offline vind ik het misschien toch geen slecht idee. Eieren koken is een gedoe van steelpannetjes, water, gasvuur, azijn, dampkap en minuten. Zeven minuten, tel je die vanaf nul? Of moet je wachten tot het water kookt? Daarna moet het ei onder de kraan. Het vergt al gauw een liter én een propere schotelvod, voor een ei waarvan ik nooit kan voorspellen of het hard genoeg is gekookt.

Zou het dan niet beter zijn om toch een gekookt ei te kopen in de supermarkt? Dan zit er een fabriek tussen en een bataljon ingenieurs met berekeningen. Dan wéét je tenminste hoe hard je ei is gekookt en ook dat er is nagedacht over energie en water. Wie van eieren koken zijn corebusiness heeft gemaakt, gaat niet zomaar wat aan een fornuis staan draaien. Die maakt dat zijn handel op punt staat, met temperaturen, aantallen en snelheden. Of de winst is weg!

Pellen is vervolgens maar een kleintje. Machines kunnen beter pellen dan mensen. En eieren zijn geen garnalen. Trouwens, waar blijft de overtuigde individuele thuiskoker met zijn eierschalen? Misschien komen ze in de groenbak terecht. Maar net zo makkelijk belanden ze bij het restafval. Terwijl de duivelse professioneel zijn schalen verzamelt en doorverkoopt. Kalk uit eierschalen is grondstof voor de landbouw. Zoiets. Dus nee, ik ga me niet schamen voor een gekookt ei uit de supermarkt. Het heeft een graad van efficiëntie die ik in mijn eentje nooit zal bereiken. Om over het comfort maar te zwijgen.

Ik weet dat het tegenwoordig netjes is om tegen de industrie te zijn. De industrie dit en de industrie dat. Gifmengers dat het zijn! Uitzuigers, vuilaards en gangsters. Maar zonder industrie zou ik waarschijnlijk al lang op ambachtelijke wijze gestorven zijn. Wie kan zich zijn leven voorstellen zonder fabrieken? Weet je wat het is met mensen die principieel iets tegen de industrie hebben? Het massale machinale spoort niet met hun gevoel van exclusiviteit. Om zich beter te kunnen voelen dan 8 miljard beduvelde plebejers op aarde, vloeken ze op gekookte eieren uit de supermarkt. Het zal Satan leren.

An Olaerts