Neuken

Weet iedereen hier wat een transitief werkwoord is? Een transitief werkwoord is een werkwoord dat een lijdend voorwerp heeft. Bijvoorbeeld: Krijgen. Ik krijg een orgasme, waarbij Orgasme het lijdend voorwerp is. Weet je ook niet wat een lijdend voorwerp is, stop dan maar met lezen. De titel van dit stukje is wel Neuken, maar het gaat niet over seks. Het gaat over grammatica. Krijgen is een transitief werkwoord. Het bestaat niet zonder lijdend voorwerp. 

Het tegenovergestelde van een transitief werkwoord is een werkwoord dat géén lijdend voorwerp kan verdragen.  Zitten is een intransitief werkwoord. Kruipen ook. Ik kan weliswaar op een man zitten, maar dan is die man géén lijdend voorwerp. Die man is een bijwoordelijke bepaling van plaats. Behalve als hij op mij kruipt. Dan ben ik de bijwoordelijke bepaling van plaats. 

Weet iedereen hier ook wat een passieve constructie is? Een passieve constructie is een zin met worden en een voltooid deelwoord, zoals in: De lakens moeten dringend worden gewassen. Ik heb er een gloeiende hekel aan, aan de zinnen zelf, omdat ze valse onderwerpen hebben, maar aan de mensen die ze uitspreken nog meer. Pas op voor lieden met veel passieve constructies! Directeuren, vastgoedmakelaars, administrateurs-generaal en luilakken. 

Zelf ben ik iemand die zweert bij actieve zinnen. Ik moffel mijn eigen bijdragen niet weg in een passieve constructie. Ik zeg altijd: Ik moet de lakens wassen. Terwijl de Spondeligger zegt: De vuilniszakken moeten buiten worden gezet. Merk je het verschil? De Spondeligger is nooit het onderwerp in een zin waarin lakens worden gewassen. Idem voor zinnen met onderbroeken. Onderbroeken worden voor hem opgevouwen. Geen idee door wie. 

Enfin, let bij de directeur-generaal voortaan eens op zijn passieve constructies. Ze zeggen iets over zijn oriëntering in het huishouden. Waarschijnlijk is hij ook iemand die zijn vrouw neukt, wat ons bij de kern van dit stukje brengt. Neuken is voor mij een intransitief werkwoord. Het wil zeggen dat neuken géén lijdend voorwerp verdraagt. Je neukt niemand. Je neukt met iemand, wat een bijwoordelijk bepaling is, van beperking. 

Nu ja, blijkbaar gaat mijn taalgevoel in tegen het taalgevoel van de meeste andere mensen. Al heb ik het voorlopig  alleen aan de Spondeligger gevraagd. Hij was duidelijk. ‘Ik neuk jou. Punt’, zei hij. ‘Nee’, zei ik, ‘neuken is intransitief. Ik neuk met jou en jij met mij, zonder lijdend voorwerp.’ Hij keek mij even aan en keek toen verder naar De Afspraak. ‘Ik zal het wel bewijzen’, zuchtte ik, alsof ik gewoon naar Ruud Hendrickx van de VRT kon bellen. Of naar Ludo Permentier met zijn baardje en zijn Stijlboek. Gelukkig hoef je voor porno niet meer naar de videotheek.

In alle discretie heb ik online het WNT geraadpleegd, Woordenboek der Nederlandsche taal, 95.000 trefwoorden van 1500 tot 1976. En wat stond daar? Neuken ww. (intr., trans.) Kortom, Neuken is wel degelijk intransitief, zonder lijdend voorwerp. Hoe dan ook, volgende keer meer, want ik ben nog niet klaar met dat neuken.