Nieuw!

De KRACHT VAN ONS GEDACHT -Alles pakken ze ons af, nu ook de kracht van ons gedacht. ­Artificiële intelligentie is een nieuw orgelpunt in onze miserie. Het begon lang geleden met onze slagtanden. We zijn ze kwijt. Bijt­vermogen nul, geruild voor vuur en kookkunsten. Voortaan is alles mals.

Spieren hebben we ook niet meer, ­ingeleverd na de industriële revolutie, ocharme voor de PK van een stoom­machine. Inmiddels bewijzen patsers alleen nog hun nut in de Basic Fit en op Sporza.

Rekenkracht? Verkocht aan Texas ­Instruments. Wie nog wortels uit het hoofd kan trekken, loopt achter op de tijdrekening. Oriëntatie? Is een kwestie van satellieten. Geheugen? Afgeschaft sinds Google. Vriendschap? Uitbesteed aan Facebook. Goede smaak? Zit bij Spotify. Andermans hartjes zijn de nieuwe pest. Herejezus, de rotzooi die een mens wordt aanbevolen als iemand uit het gezin het algoritme heeft bezoedeld met persóónlijke smaak!

Artificiële intelligentie neemt ons hele wezen over. Het enige wat ons binnenkort nog wordt gegund, is hulpeloosheid. Nieuwe diersoort worden wij: homo miserabilis miserabilis, met ­onnozele hoektandjes ook nog. Het is janken. Het is jiemeren. Want de kracht van ons gedacht is in gevaar. Wij dreigen onszelf te verliezen, aan software – en als we niet oppassen aan Chinese software.

Dwaling is het. De kracht van ons ­gedacht staat al duizenden jaren als een huis. Alles blijft bij het oude. Het ­geweeklaag over AI laat zien wat wij in wezen zijn: arrogante apen. Wij leren niks. Wij onthouden niks. Altijd, altijd, altijd menen wij exclusieve tijden te ­beleven. Geschiedenislessen zijn een oude pest. Schaf ze af! Ze vreten aan ons gevoel van eigenwaan.